Sådan får du udbetalt sygedagpenge

En længerevarende sygdom kan virkelig vende op og ned på ens liv, især hvis man har et usikkert job, der ikke betaler meget. Så kan det være et stort økonomisk problem, at man ikke er i stand til at arbejde, og dermed tjene penge til sig selv. Heldigvis er det i Danmark ikke lige så katastrofalt, som det ville være i andre lande, for her har man krav på sygedagpenge – hvis man altså opfylder en række krav. Så har man nok penge til at holde en på fødderne, indtil man er i stand til at arbejde igen.

Er du berettiget til sygedagpenge?

Det er dog langt fra alle, der opfylder kravene for at få dagpengene. De krav kan være forvirrende, fordi der er mange af dem, og fordi der er forskellige regler, afhængigt af om det kommunen eller en privat arbejdsgiver, der betaler. Uanset hvad, skal man dog være lønmodtager samt medlem af en a-kasse.

Hvis du er privat ansat, har du ret til sygedagpenge hvis du har arbejdet de sidste 8 uger forinden sygdommen – og i den periode skal du have arbejdet mindst 72 timer. Hvis ikke man opfylder det, kan man ansøge om sygedagpenge hos kommunen. Her skal man have arbejdet mindst 240 timer det sidste halvår, og 40 timer pr. måned i mindst 5 måneder. Man kan dog også få sygedagpenge, hvis man lige har afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse, eller er elev i et lønnet praktikforløb.

Sygedagpenge er altid midlertidige

Man skal huske på, at sygedagpenge udelukkende er til for at holde dig gående, indtil du kan arbejde igen. Hvis det er vedvarende, er det måske førtidspension, man skal kigge efter. Sygedagpengeperioden er på 3 uger, hvorefter det bliver vurderet, om man skal have det udvidet.

Det kan derfor være en god idé at behandle sine sygedage som en ferie. I stedet for at tænke på hvor meget arbejde man falder bagud på, kan man prøve at slappe af. Så vil man, når man kommer tilbage til jobbet, være frisk og fuld af energi.

Hvor mange penge får man udbetalt?

Det ugentlige beløb man får udbetalt afhænger meget af ens arbejde – altså hvilken indtægt, man ville have fået, hvis ikke man var syg. Der er dog et øvre loft på 4.300 kr. om ugen – hvilket svarer til 116,22 kr. om dagen. Det er langt mere end, for eksempel, den nuværende SU-sats, men er stadig kun nok til at holde en oven vande indtil man begynder igen.

Senest mulige udbetaling og afhænger af den enkelte a-kasse

Januar – Torsdag den 31. 2019
Februar – Torsdag den 28. 2019
Marts – Fredag den 29. 2019
April – Tirsdag den 30. 2019
Maj – Fredag den 31. 2019
Juni – Fredag den 28. i 2019
Juli – Onsdag den 31. 2019
August – Fredag den 30. 2019
September – Mandag den 30. 2019
Oktober – Torsdag den 31. 2019
November – Fredag den 29. 2019
December – Mandag den 30. 2019